Call Us: (+31) (0) 6 209 205 94

Sop:

Sop is een jonge grijze mannetjes zeehond. Hij is gevonden op 12 december 2013 op het strand bij Petten. Sop was verzwakt en vermoeid en had veel kleine wondjes op zijn flippers en een verscherpte ademhaling. Hij woog 16,7 kg bij binnenkomst bij Ecomare terwijl een gewicht van 30 kg normaal zou zijn voor een zeehond van zijn leeftijd. Hij werd mede daarom in het begin verzorgd in de quarantaineruimte.

Sop is geadopteerd door het Sop Zeehondentochten.

Voerschema:

In de opvang heeft hij eerst ORS gekregen, een oplossing van zouten en suikers, om zijn vochtbalans weer op peil te brengen. De dierenarts heeft antibiotica voorgeschreven voor de ontsteking aan de luchtwegen. De zeehonden krijgen naast eventuele medicatie ook elke dag een vitaminepil. De dierverzorgers stoppen deze pil(len) in de haring zodat ze er zeker van zijn dat de zeehond de vitaminen (en medicijnen) binnenkrijgt. De verzwakte zeehonden worden meestal eerst onder dwang gevoerd. De dierverzorgers stoppen de vis de bek van de zeehond en houden de bek even dicht om ervoor te zorgen dat de vis doorgeslikt wordt. Opvangzeehonden hebben een voorzichtig voerschema waarbij het aantal haringen langzaam opgebouwd wordt.

Sop is inmiddels goed aangesterkt en voorzien van een chip en een flippermerk. Alle zeehonden uit opvangcentra worden gechipt voordat ze weer vrijgelaten worden. De chip kan ingelezen worden door middel van een speciale chiplezer. Zowel de chip als de chiplezer is van hetzelfde soort als gebruikt wordt bij honden en katten. De chip bevat informatie over het land waarin de zeehond is opgevangen en een uniek nummer. Het flippermerk bevat ook een uniek nummer en geeft aan van welk opvangcentrum het dier afkomstig is.

speelse zeehond:

Vanaf 14 december eet Sop zelfstandig de vis die hem aangeboden wordt. Daar zijn de dierverzorgers blij mee, want Sop is een felle zeehond die zich niet makkelijk laat vangen. Hij zit inmiddels niet meer in de quarantaine maar in Q1 (een van de buitenbassins) samen met de opvangzeehonden Dirk en Lieke.

goede gezondheid:

Het gaat goed met Sop. Op 3 januari is hij voor het laatst gewogen. Zijn gewicht is 21 kg dat is prima gezien zijn leeftijd en voorgeschiedenis. Hij krijgt 3 keer per dag 1000 gram haring. Als hij rond de 35 kg weegt, mag hij terug naar zee.

Update 2 februari

Het gaat goed met Sop onze adoptiezeehond, ruim 27kg en kerngezond. Sop eet nog snel even een haring, en gaat zich voorbereiden op terugkeer naar de Waddenzee. Op 11-2-2014 gaat hij terug naar huis.

Dinsdag 11 februari

Sop onze adoptiezeehond, is samen met zijn vriendjes en vriendinnetjes terug in de Waddenzee.

De goede zorgen van Ecomare hebben Sop op een gezond gewicht van ruim 32kg gebracht. Dat is een verdubbeling vanaf dat hij 12 december binnen werd gebracht in Ecomare. Het was een bijzondere belevenis om samen met de andere adoptie ”ouders” ze terug te brengen naar huis. De zeehonden konden in het begin ook maar moeilijk kiezen tussen het 5 sterren Ecomare en hun natuurlijke thuis.

Gelukkig is alles goed verlopen en zijn ze allemaal gezond terug in hun natuurlijke omgeving.